Water ontkalken: waarom en hoe

Waterontkalker

De hardheid van het leidingwater is praktisch overal in ons land verschillend. In sommige regio’s is het water echter zo hard dat dit problemen met zich meebrengt. Wie in zo’n regio woont, heeft er dan ook alle baat bij om het leidingwater te ontkalken. Dit zal immers heel wat problemen voorkomen, zowel op esthetisch als op praktisch vlak. Hieronder lees je meer over de redenen waarom men erbij gebaat is water te ontkalken en ook hoe er juist ontkalkt kan worden.

Waarom water ontkalken?

Er zijn zowel esthetische als praktische redenen waarom men hard leidingwater zou moeten ontkalken. De esthetische redenen zijn iedereen wel bekend: kalkaanslag zet zich vast op kraanwerk, in het toilet, of op de glazen wand van de douche. De praktische redenen zijn op het eerste zicht iets minder opvallend. Kalkaanslag gaat zich namelijk ook vastzetten op warmtewisselaars, die je terugvindt in onder andere cv-ketels, boilers, waterkokers en vaatwasmachines. Hierdoor moet het apparaat harder draaien om hetzelfde resultaat te bereiken, waardoor het rendement daalt en je energiefactuur stijgt. Door het water te ontkalken roep je dit een halt toe.

Water

Tot slot zal je door te ontkalken minder zepen (zoals shampoo of wasproduct) moeten gebruiken. Kalk voorkomt immers dat zeep gaat schuimen, waardoor er minder goed gereinigd wordt en je méér zeep moet gebruiken voor een goed resultaat. Het ontkalken van hard leidingwater heeft dus wel degelijk zijn nut!

Hoe kan ik water ontkalken?

Een waterverzachter of ontkalker biedt de oplossing tegen hard water. Dit apparaat is namelijk uitgerust met een filter waarin zich speciale harsen bevinden. Aan de hand van een ionenuitwisseling gaan deze harsen de stoffen uit het water halen die kalkaanslag veroorzaken. Om de zoveel tijd moeten de harsen gespoeld worden met een speciaal zout, zodat ze opnieuw hun volledige opslagcapaciteit kunnen benutten en het water optimaal kunnen ontkalken.

Contacteer ons voor meer info over waterontkalkers

Partner van SYR Oceanic